Unutmamamız gereken en önemli nokta kış döneminde “öğrencilerimizin hayatının ana odağının okulları” olduğudur. Dolayısıyla kurumumuzda -eğitim yılı içerisinde- sunacağımız her programın bu gerçekle uyumlu olması gerekmektedir. Bu olguyu yok sayarak kış döneminde daha yoğun bir program oluşturmamız halinde, “fayda sağlayalım” derken onları kaldıramayacakları bir yükün altına itip yabancı dilden tümden soğumalarına yol açabileceğimizi düşünüyoruz.
Veli olarak çocuğumun yabancı dil eğitiminde ben ne rol almalıyım?
Öncelikle çocuğunuzun velisi olduğunuz gerçeğinden yola çıkarak sizlerin öğrencinizin ödevlerine yardım etmemenizi, hatta kontrol bile etmememizi rica ediyoruz. Sizden beklentimiz sadece ödevleriyle vakit geçirdiğinden emin olmanız. Bunun dışında eğer öğrencinizin eğitimini aldığı dili konuşabiliyorsanız onunla ara ara küçük sohbetler edebilir, beraber şarkı söyleyebilir ya da kısa videolar izleyebilir, bu arada ona basit sorular sorabilirsiniz.
Öğrencimin yabancı dil eğitimini ne şekilde planlamalıyım? Standart KALEV İngilizce Programlarına ideal başlama zamanı ne olmalı?
Programlarımız dildeki dört temel beceriyi (okuma, yazma, konuşma, dinleme) bir arada kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle öğrencilerimizin Türkçe okuma-yazma becerilerini kazanmış olmaları ve örgün eğitimde en az 1. Sınıfı bitirmiş olmaları gerekmektedir. Programlarımıza 2 veya 3. sınıfta eğitim almaya başlayarak her kış dönemi devam eden öğrencilerimiz, 8. sınıfta 6. kuru alarak B1 seviyesini tamamlayabiliyorlar. Diğer yandan ülkemizdeki Lise yerleştirme sisteminden dolayı 8. sınıfa devam eden öğrencilerin çoğunluğunun bu seneyi farklı konulara odaklanarak geçirdiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla tercihini bu yönde kullanmayı planlayan ailelerimiz için önerimiz; öğrencimizin bir defaya mahsus Yaz Döneminde de eğitim alması ve 6. Kuru 8. sınıf öncesinde bitirmesidir. Eğitim yılı içerisinde okul yoğunluğunu dikkate alarak haftada 4 dersi aşamıyorken, Yaz döneminde bu tip bir kısıtlama olmaksızın daha kısa sürede aynı eğitimi verebiliyoruz. Ayrıca Velilerimiz tatil programlarında göre 2 farklı Yaz döneminden kendilerine uygun olanı seçebiliyorlar.
Öğrencimi 2. sınıftan 7. sınıfa kadar geçen süre içerisinde hangi Yaz döneminde getirmem daha doğru olur?
Ne kadar erken o kadar iyi. Hz. kurundan 1. kura geçen öğrencilerimizin dışında tüm ilköğretim (3-8. sınıf arası) öğrencilerimiz için en ideal zamanlamanın “getirilebilen ilk Yaz dönemi” olduğuna inanıyoruz. Bu önerimizin ana nedenleri dil eğitiminin erken yaşlarda daha rahat öğrenilmesi ve yaş ilerledikçe öğrencilerin artan sorumlulukları yüzünden olası motivasyon kaybının önüne geçebilmektir.
Öğrencim ideal sistemin gerisinden geliyor, nasıl hareket etmem gerekiyor?
Öğrencilerimizin kursumuza 4. sınıfta veya daha geç başlaması, kur tekrarı yapması gibi pek çok durumla karşılaşıyoruz. Bu tip durumlarda öğrencimizin yaşıtlarını yakalayabilmesi için farklı yıllarda birden fazla Yaz dönemine gelmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz.
Öğrencimin İngilizce düzeyini olabildiğince hızlı şekilde geliştirmek istiyorum. Aynı sene içinde 2 yaz dönemine birden göndersem faydalı olur mu?
Aciliyeti olan nadir durumlar dışında (ailenin yurt dışına taşınması vb.) önermiyoruz. Bu yaş grubundaki öğrencilerin eğitim görmesi kadar dinlenmesi de gelişimlerinde önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla kış döneminde gösterdiğimiz hassasiyetin aynısını yazın da sürdürüyoruz. Üç aylık yaz tatilinin sadece bir ayında yabancı dil eğitimi alması bizce en ideal yaklaşımdır. Ayrıca anadil gelişimi ile yabancı dil eğitiminin paralel gitmesi gerektiğini de hesaba katarak öğrencilerimizi “koşturmanın” doğru bir yaklaşım olmadığına inanıyoruz.
Öğrencimin 6. kuru bitirmesi şart mıdır? Yaz programlarına katılamıyor olması bir eksiklik midir?
Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Özellikle küçük yaşta dil eğitimi kısa mesafe koşusundan ziyade bir maratondur. Dolayısıyla birinci önceliğimiz öğrencilerimizin ilerledikleri hız değil, doğru yönde koşmaya devam etmeleridir. Yaz programlarımız ve 6. kur, öğrencilerimizin yabancı dil becerilerini daha da ileriye götürebilmeleri için önemli fırsatlardır. Bu fırsatların değerlendirilemiyor olması çocuklarımızın eğitiminin aksadığı anlamına gelmez. Konu tamamen “eninde sonunda” varılacak hedefe Lise öncesinde ne kadar yaklaşıldığı ile ilgilidir. Bildiğiniz üzere öğrencilerimiz kış dönemlerinde Lise programlarımızla eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmektedir.
Okulumda İngilizce ders saati artıyor / ek olarak etüt konuyor. Öğrencimi kursa göndermeye devam etmeli miyim?
Öğretmenlerin potansiyeline ve olumlu sınıf ortamına karşın, Türkiye genelindeki öğrencilerin büyük bir bölümünün (%90+) İngilizce yeterlilik düzeyi, 1000 saatten fazla İngilizce dersinden sonra bile temel düzeyde kalmaktadır. Bu sonucun en temel sebebi, gramer odaklı sistem gereği öğrencilerin İngilizceyi bir iletişim aracı olarak değil, bir ders olarak görüyor olmalarıdır. (1)
Dolayısıyla, yabancı dil eğitiminde toplam ders saati sayısı değil, dil eğitiminin hangi yaş grubuna nasıl bir programla ve hangi şartlarda verildiği, nasıl bir eğitim kadrosu ile yola çıkıldığı daha önemli bir hale gelmektedir. Çocuğunuzun bu anlayışla harmanlanarak yabancı dil ile barışık hale geldiğini, becerilerinin ve özgüveninin arttığını, gerek okuldaki sınıfında gerek yaşıtları arasında fark yarattığını eminiz sizler de gözlemliyorsunuz. Kaynak 1: TEPAV – British Council “Türkiye’deki Devlet Okullarında İngilizce Dilinin Öğretimine İlişkin Ulusal İhtiyaç Analizi” – 2014
“Sosyal Etkinlik Formu” uygulaması nasıl işliyor? Hangi durumlarda form düzenleniyor?
Nisan 2019 itibarıyla uygulamaya giren “Sosyal Etkinlik Modülü” hakkında MEB in hazırladığı 73 sayfalık uygulama kılavuzunda işleyişin nasıl olması gerektiği hakkında detaylı örnekler bulunmaktadır. Bununla birlikte kurumların işleyişle alakalı farklı uygulamalardan kaçınması amacıyla MEB Kadıköy İlçe Müdürlüğü bünyesindeki resmi ve özel tüm okul müdürlüklerine ek bir yazı göndermiş ve dikkat edilmesi gereken noktaların altını çizmiştir.
Kılavuzu görüntülemek / indirmek için tıklayınız
MEB Kadıköy İlçe yazısını görüntülemek / indirmek için tıklayınız
Ara verilen uzun tatil dönemlerinde öğrencimin yabancı dilden kopmaması için ne yapabilirim?
Hem öğrencimizin şu ana kadarki kazanımlarını tekrar edebileceği, hem de isterseniz çocuğunuzla beraber vakit geçirebileceğiniz farklı kaynakları aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz. Öğrencimizin bu kaynaklarla her gün en az yarım saat vakit geçirmesini tavsiye ediyoruz. Velilerimizi ise –öğrencimizle beraber vakit geçirmeleri halinde- olabildiğince Türkçe kullanmamaları ve mutlak suretle öğrencimize çeviri yapmasını istememeleri hakkında uyarıyoruz. Bilmedikleri yabancı bir kelime olduğunda Google’ı resimli sözlük gibi kullanabilir ya da üst yaş gruplarımız için aynı dilde anlatım yapan
sözlüklerden faydalanabilirsiniz.
Bunların yanı sıra öğrencimizin hangi kur sonunda hangi seviyede olacağını bu bağlantıdan inceleyebilir ve ilgili seviyenin GESE videolarını Youtube’dan (tıklayın) seyrederek oradaki diyalogları taklit etmeye çalışabilirsiniz.
İngilizce kaynaklar için tıklayın.
İspanyolca kaynaklar için tıklayın.
Eğitiminin bir kısmını veya tamamını uzaktan alacak öğrencilerimiz nelere dikkat edecek?
Her sınıfın öğretmeni kendi velileri için bir Whatsapp grubu açacak ve yıl boyunca kullanmak üzere tek bir Zoom bağlantısı gönderecektir. Bu gruplarda sadece öğretmenlerimiz ve kurum görevlileri yazma yetkisine sahip olacaktır.
Eğitim boyunca ödevler ve yazılı değerlendirmeler www.liveworksheets.com üzerinden gerçekleşecek; daha önce her öğrencimize özel gönderdiğimiz kullanıcı adı ve şifreler geçerli olmaya devam edecektir. Bu bilgiler program başlamadan önce –hatırlatma yapmak amacıyla- tekrar gönderilecektir.
Öğrencilerimizin yapılacak eğitimlerden azami fayda sağlayabilmesi amacıyla Zoom kullanımı ve çevrimiçi sınıf kuralları ile ilgili iki ayrı video hazırladık. Eğitimler başlamadan önce bu videoları öğrencilerimizle birlikte izlemenizi önemle rica ediyoruz.
Zoom kullanımı videosu için tıklayın
Çevrim içi sınıf kuralları videosu için tıklayın
Uzaktan eğitim yapılan dönemlerde ödev ve sınavların takip edildiği platform nasıl kullanılmaktadır?
Uzaktan eğitim süresinde işlenen konuları www.liveworksheets.com adresinde bulabileceksiniz. Her haftanın hedef ve kazanımları ilgili haftalık plana yerleştirilmiş, yapılacak alıştırmalar ve izlenecek videolar kolay takip edilebilecek adımlar şeklinde düzenlenmiştir.
Lise programlarımızın haftalık planları doğrudan öğrencilerimizin kullanımına göre düzenlenmiş olup, yönerge dili İngilizce dir. İlköğretim programlarımızda ise öğrencilerimizin veli teşviki ve gözetimi ihtiyacı çıkabileceği öngörülerek, yönerge dili Türkçe belirlenmiştir.
İlköğretim Hazırlık, 1, 2 ve 3. Seviyelerinde haftalık programların yanı sıra, haftalık ödev kağıtları (worksheets) da bulunmaktadır. Hangi haftanın tekrarı yapılacaksa öncelikle haftalık plandaki adımların tamamlanmasını, sonrasında ödev kağıtlarına geçilmesini rica ediyoruz.
Son olarak ilköğretim çalışmalarına eşlik edecek velilerimizin;
- kendilerini olabildiğince arka planda tutmalarını
- öğrencilerimizin çalışmaları tek başına tamamlamalarına teşvik etmelerini
- beraber çalışılacaksa Türkçe çeviri yöntemiyle anlatımda bulunmamalarını
önemle rica ediyoruz.
www.liveworksheets.com‘daki platformu kullanabilmeniz için SMS ile öğrencimize özel gönderilecek kullanıcı adı ve şifreyi başka bir yere de not etmenizi ve muhafaza etmenizi tavsiye ediyoruz.
Platforma giriş ve kullanımı ile ilgili tanıtım videosuna aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
İlköğretim Hazırlık – 1 – 2 -3. seviyeler : [video]
İlköğretim 4 – 5 – 6 ve tüm LİSE seviyeleri : [video]
İlköğretim programının sanal materyalleri nasıl yükleniyor ve kullanılıyor?
SMILES serisinin (Hazırlık kuru. 1, 2, 3. kurlar) sanal kitaplarının kullanımı ve dikkat edilecekler için tıklayın
BLAZE serisi sanal kitap kurulumu adımları ve tekrar yüklemelerde dikkat edilecekler için tıklayın.
Öğrencimizin bulunduğu seviyeye uygun olan bağlantıyı seçerek indirme işlemini başlatabilirsiniz.
4. Kur — Blaze 1
5. Kur — Blaze 2
6. Kur — Blaze 3
Yayıncı kuruluş her kitap seti için -bilgisayarın çökmesi veya birden fazla cihazda kullanılabilmesi amacıyla- 3 defa kurulum hakkı tanımaktadır. Dolayısıyla ilk kurulumdan ibaren –aynı kullanıcı adı ve seri numarası girilmesi kaydıyla- 2 defa daha kurulum yapılabilir. Eğim süresi boyunca kullanıcı adı ve seri numaralarının kaybolmayacak bir yere not edilmesi önemlidir, zira kaybolanın yerine yeni seri numarası verilememektedir
Mac-iMac bilgisayarların sürüm farklılığından kaynaklı uygulamanın açılmama durumu söz konusu olabilir. Bu durumda aşağıdaki yetkiliden uzak masaüstü bağlantısı için destek alabilirsiniz. Hakan Kurtuldu — 0543 574 4645 — hakankurtuldu@inkas.com.tr
Sanal kitap içeriği fiziki kitapla birebir aynıdır. Yapmanız gereken kitap sayfaları yanında sayfanın hangi bölümde olduğuna da dikkat etmektir. Örneğin Smiles 2 kitabı için sanal kitapta 14. sayfa ödev olarak verilmişse, fiziksel kitaptan 14. sayfayı açın, üstteki başlığa bakın (“Smiles Magazine” – “Our World” vb) ve E book içerisinde önce Smiles Magazine kısmını, sonra da ilgili sayfayı tıklayın.
Sonuç olarak sayfaları ilgili bölümlerin içerisinde bulabilirsiniz. Alıştırma kitabı (activity book) sanal kitapta yer almamaktadır.